Hydrofiele doeken – 3 tips voor wassen en strijken

Hydrofiele doeken hebben heel wat kwaliteiten die het leven van ouders en hun baby’s een stuk makkelijker maken: ze zijn multifunctioneel, absorberend, ademend, licht, voelen zacht en comfortabel aan. Maar hoe zit het met het wassen en strijken van hydrofiele doeken? Moet je deze bijvoorbeeld altijd eerst wassen en kunnen hydrofiele doeken wel in de droger? Lees hier 3 handige tips voor het wassen en strijken van hydrofiele doeken.

Hydrofiele doeken wassen eerste keer

Tip 1: Was hydrofiele doeken altijd voor de eerste keer

Een leven met een pasgeboren baby, is een leven met veel was! De wasvoorschriften voor babykleertjes zijn meestal wel duidelijk, maar bij producten in hydrofiele stof stellen kersverse ouders zich toch vaak nog vragen. Ook zien we veel de vraag voorbij komen, of nieuwe hydrofiele doeken eerst gewassen moeten worden. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: een hydrofiele doek wassen voor de eerste keer is absoluut aan te raden. Een nieuwe hydrofiele doek kan vaak stug aanvoelen en niet altijd even fijn zijn voor het babyhuidje. Ons advies is dus om altijd eerst een hydrofiele doek te wassen, zodat de doek lekker zacht aanvoelt en extra goed vocht op neemt.

Op hoeveel graden kan je het beste een hydrofiele doek wassen?

Tip 2: Een hydrofiele doek kan je het beste wassen op 40 graden.

Nu we er over uit zijn, dat je het beste nieuwe hydrofiele doeken voor gebruik kunt wassen, zal waarschijnlijk direct de vraag omhoog komen: op hoeveel graden was je een hydrofiele doek? Heel wat labels geven aan dat je het beste niet warmer wast dan 40° C, dat je de stof niet mag bleken of chemisch reinigen en dat je op maximaal 150° C mag strijken. Toch stoppen heel wat ouders hydrofiele luiers, handdoeken, inbakerdoeken, slabbetjes of monddoekjes probleemloos in de wasmachine op een temperatuur van zelfs 60 ° C. Ook wordt er vaak aangeraden om niet met ‘gewoon’ wasmiddel te wassen, maar met speciaal wasmiddel zoals Neutral. Dit is eigenlijk alleen relevant als je kindje last heeft van huidirritatie of allergieën van regulier wasmiddel. In de praktijk werkt het vaak het makkelijkst om de doeken met de gewone was mee te wassen. Wel kan je ervoor kiezen om de was op een iets lagere temperatuur te wassen.

Moet je hydrofiele doeken strijken?

Tip 3: Een hydrofiele doek kan je beter niet strijken, maar uithangen op het wasrek of aan de waslijn.

Niets houdt je tegen om een hydrofiele doek te strijken, maar toch is dat geen aanrader. Een van de sterke troeven van de stof is de vocht absorberende eigenschap. Met het strijkijzer strijk je echter de vezels glad en daardoor nemen ze minder goed vocht op. Als je de doeken na het wassen in de droger stopt, zijn ze snel droog, voelen ze lekker zacht aan en hoef je ze enkel even met de hand glad te strijken en op te vouwen. Strijken hoeft dus niet, maar als je er toch op staat, let er dan op dat je dat op middelmatige temperatuur doet en zet de strijkijzerstand niet hoger dan 150 ° C. 

Wist je dat hydrofiele doeken in de droger kans geeft op 15% krimp?

Hydrofiele doeken in de droger stoppen na het wassen, is het natuurlijk makkelijk. Alleen vergeet niet de droger kans geeft op krimp tot wel 15%! Op het waslabel van hydrofiele doeken staat vaak aangegeven dat de stof kan krimpen, en dat doen deze doeken dan ook gemiddeld tussen 5 à 15 %. Houd daar dus rekening mee als je ze koopt. Je kunt er echter ook zelf voor zorgen dat ze niet al te veel krimpen, als je onder meer de stof laat drogen aan het wasrek, in plaats van in de droger. Op die manier behouden de hydrofiele doeken beter hun model en slijten ze minder snel.

hydrofiel cta