Hydrofiele luiers gebruiken: voordelig en milieuvriendelijk

Hydrofiele luiers zijn weer helemaal in! Moderne ouders grijpen terug naar deze traditionele luier, niet zozeer uit nostalgische overweging, maar omdat hij zoveel kwaliteiten en voordelen biedt. Tegenwoordig wordt met een hydrofiele luier ook wel gerefereerd aan een hydrofiele doek, maar het gebruik ervan is verschillend. Hydrofiele luiers gebruik je ook echt als luier, waar je hydrofiele doeken vaak ter verzorging gebruikt bij bijvoorbeeld afdrogen na bad of bij het voeden.

Naast de bijzonder gewaardeerde kwaliteiten van de stof en de veelzijdige toepassingen zijn er ook de economische en ecologische aspecten die een belangrijke rol spelen. Ze zijn een prima alternatief voor wegwerpluiers die een flinke hap uit het budget nemen. Die vergroten alleen maar de afvalberg verhogen of kosten meer als ze biologisch afbreekbaar zijn.

Wat zijn hydrofiele luiers nu precies? 

Het zijn zachte, dunne luiers van soepel katoen die heel goed vocht opnemen en snel drogen. Het klassieke, eenvoudigste model is wit, vierkant en meet doorgaans 70 X 70 cm. Maar je vindt ze vandaag in alle mogelijke maten, zachte of hippe kleurtjes en leuke prints. Deze vochtabsorberende hydrofiele luiers zijn niet alleen comfortabel, licht en soepel, maar ze hebben ook goede ademende eigenschappen. Om ze aan te trekken bestaan er enkele vouwtechnieken die je snel onder de knie hebt. Sommige ouders spelen graag op zeker en maken de luier nog vast met een luierclip. Dat hoeft niet altijd, als je weet hoe je de laatste tip moet invouwen. Wel verstandig is het om je baby toch nog een overbroekje aan te trekken. 

Tetraluiers van hoogwaardig katoen

Meestal zijn tetra- of hydrofiele luiers gemaakt van katoen. Het katoengaren wordt gesponnen tot fijne draden. Traditioneel, eeuwen geleden, werd deze delicate stof met de hand geweven op speciaal daartoe ontworpen weefgetouwen, zelfs met een hoge draaddichtheid van 500! Tegenwoordig wordt de stof nog op dezelfde manier gemaakt, maar het spinnen en weven gebeurt bijna altijd machinaal. Deze duurzame luiers zijn dus gemaakt van hoogwaardig katoen, die soms ook biologisch wordt geproduceerd, waardoor de ecologische voetafdruk nog kleiner wordt. Bij de teelt van biologisch katoen worden geen agressieve chemicaliën of pesticiden gebruikt. Er is ook veel minder water nodig om het te laten groeien, er wordt veel minder CO2 geproduceerd en er wordt minder bodemerosie veroorzaakt. 

Hydrofiele luiers van katoen en bamboe

De meeste tetradoeken zijn gemaakt van 100 % katoen, maar er zijn ook luiers op de markt van katoen en bamboe. Bamboe is een duurzaam product met een goede vochtabsorptiecapaciteit, en het heeft ook nog eens antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Dat trekt zeker ouders over de streep die een baby hebben met allergieën of huidirritatie. Uiteraard gebruik je best ook geen agressieve, maar neutrale wasproducten of wasverzachters die geur- en kleurstoffen bevatten. Houd er ook rekening mee dat hydrofiel textiel altijd een beetje kan krimpen, gemiddeld tussen 5 en 15 %. Als je ze voor het eerste gebruik wast – in koud water volstaat al – dan zullen de luiers minder krimpen en beter hun vorm behouden.

Hippe, kleurrijke hydrofiele luiers 

De saaie, witte luiers behoren definitief tot het verleden, tenzij je dat als ouder toch nog verkiest omdat je het kleurige accent liever legt op de kleertjes van je baby. Ongebleekt katoen wordt gemaakt van biologisch geteelde katoen, zonder chemische middelen, en is ecru-kleurig. Dat noemt men ook wel ‘pitjeskatoen’ omdat je in de stof nog zwartje puntjes ziet. Dat zijn zaadrestjes die tussen de katoenvezels blijven zitten. In het andere geval wordt na het katoenplukken het buitenste wasachtige laagje verwijderd, waarna de katoenvezel wordt schoongemaakt, gebleekt en geverfd. Dankzij de moderne technologieën produceren fabrikanten nu hydrofiele luiers in verleidelijke romantische of hippe kleuren met originele prints. En dat zal zeker elke baby leuk vinden! 

Hydrofiele luiers en certificering

Vele ouders zijn bekommerd om het milieu en willen enkel nog ecologisch verantwoorde producten. In het aanbod hydrofiele luiers vinden ze zeker hun gading. Advies hierover krijgen ze in de zaak waar ze hun producten kopen, maar dikwijls vinden ze daarover ook informatie terug op het label. Een eerste garantie is onder meer het OEKO-Tex-label. Dat betekent dat er bij de productie geen chemische middelen werden gebruikt en dat het dus 100 % veilig is voor je baby. Sommige producten hebben een GI-certificering. De voorwaarde om een GI-certificering te krijgen is dat het product van agrarische, natuurlijke of handgemaakte aard moet zijn en afkomstig van een specifieke geografische locatie. Biologische hydrofiele luiers kunnen ook de GOTS- of Global Organic Textile Standard krijgen. Daarvoor worden de fabrikanten onderworpen aan een reeks audits, waarbij alles, van de eerste verwerkingsstadia tot de eindstadia van productie en distributie onder de loep wordt genomen.