Je baby inbakeren met een hydrofiele doek, zo doe je dat!

Je baby inbakeren met een hydrofiele doek kan rust bieden als je kindje moeilijk in slaap komt, slecht slaapt of veel huilt. Door je baby comfortabel in te wikkelen krijgt het kindje het gevoel alsof het nog in mama’s buik zit. Dat geruststellende gevoel van geborgenheid zal je baby een gezonder slaapritme bezorgen. Belangrijk is wel dat je dat op een veilige manier doet, met de juiste doeken en dat je de juiste techniek gebruikt. Denk erom dat je ook het inbakeren op tijd begint af te bouwen. 

hydrofiel cta

Wat is inbakeren met hydrofiel precies? 

Inbakeren is een methode waarbij je een baby van zijn schouders tot zijn voetjes inwikkelt in een doek. Een methode die een handig hulpmiddel kan zijn voor huilbaby’s, of slechte slapers. Dat kan je op verschillende manieren doen, onder meer met een inbakerslaapzak of met een hydrofiele doek. Daarom kom je ook vaak de Engelse term ‘swaddle’ tegen als alternatief woord voor hydrofiele doek, want ‘to swaddle’ betekent letterlijk ‘inbakeren’. Omdat baby’s in een inbakerdoek niet langer al te beweeglijk zijn met hun armpjes en beentjes, worden ze meestal rustiger. Belangrijk is dat de beentjes iets losser worden ingepakt zodat de baby die makkelijk kan optrekken. De armpjes blijven iets strakker tegen het lichaam. Zorg ervoor dat de baby zo op zijn rug slaapt in een niet al te warme kamer. 

Inbakeren met hydrofiele doek of met inbakerslaapzak

Er zijn oplossingen met inbakerslaapzakken of je kan ook inbakeren met een hydrofiel XL doek. Slaapzakjes zonder armsgaten zijn een mogelijk alternatief voor inbakerdoeken. Je kunt ze echter niet aan de lichaamsomvang van de baby aanpassen en de armpjes zitten minder strak tegen het lichaam. Je sluit ze meestal met een rits en de armpjes zitten. Voor de inbakerdoeken kan je één of twee hydrofiele doeken gebruiken, die wel groot genoeg van formaat moeten zijn. In principe raden wij inbakeren met een hydrofiel XL aan, dat gaat vaak het makkelijkst. Het voordeel van hydrofiele doeken is dat ze ademend zijn en dus warmte doorlaten.

Inbakertechniek met hydrofiele inbakerdoeken

Of je nu met één of twee wikkeldekens werkt, je begint altijd met het doek uit te spreiden in ruitvorm en de bovenhoek om te vouwen. Daarop leg je de baby op zijn rug, met het hoofdje boven de vouwlijn van de omgevouwen flap. Wikkel de baby per kant in met de zijflappen en zorg ervoor dat de armpjes gestrekt naast het lichaam blijven. Wanneer je de beentjes inwikkelt, let er dan op dat voetjes en beentjes genoeg ‘speelruimte’ hebben, zodat je kindje altijd de beentjes kan optrekken en spreiden. Hieronder kan je een eenvoudige en visuele uitleg vinden, om het wat makkelijker te maken.

hoe baby inbakeren hydrofiel

Start op tijd het afbouwproces van inbakeren met hydrofiele doeken

Inbakeren is een dankbare hulpmethode bij sommige huilbaby’s of moeilijke slapers, maar ook regelmaat en een goede slaaproutine kunnen helpen. Het probleem zit hem meestal in het feit dat baby’s nog veel te weinig controle hebben over hun arm- en beenbewegingen. Dat maakt hen onrustig en moe, waardoor ze slecht slapen. Wanneer je baby last heeft van huiduitslag of een allergie of zichzelf krabt, is inbakeren geen goed idee. Ook wanneer een echografie heupdysplasie heeft vastgesteld en baby’s heupjes nog niet goed zijn gevormd, is inbakeren af te raden. Wanneer je merkt dat je baby gaat proberen om zich om te draaien, is het tijd om het inbakeren beginnen af te bouwen. Dat moet je zeker al doen zodra je baby vier maanden is. Eventueel kan je dan een tijdje een slaapzakje of trappelzakje gebruiken. Dan heeft je baby toch al zijn armpjes vrij. Zodra je baby zes maanden oud is, is inbakeren echt geen optie meer.

Wanneer mag je inbakeren met hydrofiel?

Meteen inbakeren met een hydrofiele doek na de geboorte is niet aan te raden. Dan is het belangrijk dat moeder en baby eerst helemaal aan elkaar kunnen wennen door zoveel mogelijk fysiek contact. Als je toch denkt dat je baby te onrustig is, raadpleeg dan eerst je huisarts of kraamhulp. Vergeet ook niet dat inbakeren alleen bij slapen hoort. Als je kindje wakker wordt, dan haal je het uit het inbakerdoek. Dat doe je ook als je je baby eten of drinken geeft.